Hardtslående kasteløs

Feb 24 2014

Hardtslående kasteløs

by Tom in News

Talent, mot og stålvilje er egenskaper som får deg opp og fram. For kasteløse Thulasi jobber de som oftest mot henne.

– Ekteskap er et fengsel. Boksing er den eneste partneren jeg trenger, sier hun.

Av Katrine Sviland

I dokumentaren LIGHT FLY, FLY HIGH fortelles historien om indiske Thulasi, en jente som utfordrer kastesystemet og posisjonen hun er født inn i. Hun drømmer om å bokse seg oppover i verden, og om et liv i frihet. Som en av Indias beste boksere er det ikke prestasjonene som setter grenser for henne, men hennes egne trenere og maktstrukturen hun er omgitt av. For selv om Thulasi har slått den kvinnelige indiske OL-deltakeren i boksing, befinner hun seg stadig på det laveste nivået i idrettsverdenen.

Som 14-åring rømte hun fra tvangsekteskap, og etter en tid som omreisende på venners sofaer, møtte hun Helma – fostermoren som endelig viste henne ubetinget kjærlighet og gav henne plass i egen familie. For Thulasis ønskede fremtid er tiden imidlertid i ferd med å renne ut. For å skaffe seg jobb må hun vinne innen hun fyller 25 år. Hun har bare et år igjen.

Regissørene Beathe Hofseth og Susann Østigaard står bak den sterke dokumentaren som viser virkeligheten for flere jenter som lever nederst på samfunnets rangstige i India. Bevisste visuelle grep gjør at historien om Thulasi og jentene i bokseklubben blir formidlet gjennom et hybridformat av dokumentar og spillefilm, og resultatet blir desto mer gripende for seerne – mest på grunn av Thulasis sterke tilstedeværelse.

- Vi var litt naive i begynnelsen, for vi tenkte at Thulasi er såpass god at hun ville nå langt. Så fulgte vi henne og opplevde hvor mye motgang hun faktisk møtte. Hun er dalit og hun er jente, og det er ikke meningen at hun skal gjøre det bra. Ambisjonene hennes virker provoserende på mange rundt henne, sier de.

I løpet av en treårsperiode har regissørene besøkt Thulasi seks ganger i til sammen fem måneder.

- Oppholdene i India var fantastiske, men det var også både det beste og det verste, forteller de.

I India er en viss prosentandel av statlige jobber forbeholdt idrettsutøvere. Av Indias kvinnelige boksere er mange fra de lavere kastene eller kasteløse. Her kreves det minimalt med utstyr, for å bli god holder det med to never og et vanvittig pågangsmot.

For Thulasis trenere er det imidlertid mer lønnsomt at hun holder seg i klubben, fremfor å skyve henne inn i en internasjonal karriere. Mister de makten over henne går de også glipp av beløpene hun må betale dem for å delta i turneringer.

I et land med karma, skal man ikke bryte ut av posisjonen sin. Livet til kasteløse kvinner i India er på mange måter forutbestemt. Det forventes at de skal gifte seg og godta sin plass på bunnen av rangstigen. Thulasi drømmer om et annet liv. Hun vil være fri, og trer inn i bokseringen for å sl seg opp og fram, men i bokseklubben til Thulasi ser vi at det er guttene det satses på. Jentene beholdes for sex og penger.